zaterdag 17 maart 2007

Berlijn - vervolg

by Carola

Vandaag kunnen we lekker uitslapen, heerlijk. We hoeven helemaal niets, we zien wel wat we gaan doen. Omdat het weer best goed is, gaan we nog wat van Berlijn verkennen. Vandaag staat in het teken van de Berlijnse muur. Als eerst gaan we naar de 'Topografie des Terrors' aan de Niederkircherstrasse. Dat is een gratis tentoonstelling in de buitenlucht met als thema de Tweede Wereldoorlog en de Berlijnse Muur. Dit is ook nog een van de weinige plekken waar een stuk van de muur nog staat. Heel bijzonder om te zien. Door de hele stad kan je trouwens zien waar de muur heeft gestaan, er loopt een lijn dwars over de huidige wegen.
De volgende halte is het Holocaust memorial. We blijken er al op weg naar het hotel afgelopen donderdag langsgereden te zijn, maar dat was ons echt niet opgevallen. Het is op de een of andere manier ook niet zo opvallend, pas als je er doorheen loopt maakt het indruk op je. Als laatst gaan we naar het Dokumentationszentrum Berliner Mauer aan de Bernauerstrasse. Ook hier staat nog een stuk van de muur en kan je via een uitkijkpost ook zien hoe de muur was opgebouwd (muur, niemandsland met hinderlagen nog een muur). In het centrum kijken we naar een film waarin ze met een helicopter de hele muur hebben gefilmd.
's Avonds eten we weer gezellig buiten, hoewel het nu wel iets frisser is dan gisteren. Het waait nl. een stukje harder. Ondanks dat weer heerlijk en gezellig gegeten. Jammer dat dit alweer de laatste dag is!