zaterdag 22 november 2008

Stormachtige week

by Carola

De afgelopen week zijn we er achter gekomen wat storm season precies inhoudt. Het begon allemaal afgelopen zondag. De hele dag was het echt heel erg warm en benauwd. Om een uur of 4 's middags werd het heel erg donker en begon het te waaien. Ik heb toen maar de was van de waslijn afgehaald en in de droger gestopt. Om 16.30 uur begon het heel hard te onweren en te regenen in combinatie met een hele harde wind.

Onze suburb kwam er goed vanaf, maar wijken hier heel dichtbij (nog geen 15 kilometer hier vandaan) kregen de volle lading. Resultaat: een mini tornado die hele bomen ontwortelde die op huizen terecht kwamen, daken die afgewaaid werden en auto's die door de enorme hoeveelheid water gewoon wegspoelden. Natuurlijk viel daar de stroom uit en ook hadden de bewoners geen water meer. Ongelooflijk dat zoiets zo dichtbij kan gebeuren.











Woensdag kwam de volgende storm. Toen ik 's avonds naar bed ging was er nog niets aan de hand. Totdat ik rond 1.15 uur wakker werd. Ik dacht dat ik regen voelde, wat vreemd is aangezien het raam een meter naast ons bed zit. Het was echt regen, dus tijd om alle ramen dicht te doen. We hadden ze open gelaten om het lekker te laten doorwaaien. Het ging zo enorm tekeer dat we niet eens meer naar buiten konden kijken. Nadat we ramen dicht hadden gedaan, zijn we dus maar even naar buiten gegaan om de tuinset binnen te zetten voordat het wegwaait. Kortom, een lekker rustig nachtje ;)

Donderdagochtend op het werk blijkt dat het stadje Ipswich (ten westen van Brisbane) heel zwaar is getroffen. Daar is in een nacht 250mm (!) regen gevallen, en het is zo goed als geisoleerd. Rails zijn vernield, waardoor er geen treinen kunnen rijden, en er is maar een snelweg open om vanuit Ipswich naar Brisbane te komen. Een collega (die daar woont) doet er ongeveer 3 uur over om op het werk te komen. In de wijken Paddington en Red Hill (zo'n 5 kilometer bij ons vandaan) schijnt opnieuw een mini-tornado gesignaleerd te zijn.





De laatste storm van de week begint donderdagavond wanneer ik net uit m'n werk kom. Rond 18.30 uur begint het hard te onweren en heel hard te regenen en waaien. Sas is laat, dus ben ik alleen thuis. Niet echt heel fijn met zulk weer. Ik houd de zaklantaarn bij de hand voor het geval de stroom uitvalt, maar dat gebeurt gelukkig niet. Het gaat echt ontzettend hard tekeer buiten, zelfs auto's stoppen omdat het te gevaarlijk is om verder te rijden. De wijken die afgelopen zondag al flink zijn getroffen zijn nu weer de pineut. Het is echt ongelooflijk hoeveel schade er is aangericht.

Maar het brengt ook wat positief nieuws: we hebben in die paar dagen voor een aantal maanden aan watervoorraad in de dammen opgebouwd. We zitten nu op 44.5%!