zondag 15 maart 2009

Olieramp

by Carola

Het is verschrikkelijk en te erg om waar te zijn. Woensdagochtend is een containerschip, de Pacific Adventurer, vlakbij Moreton Island ongeveer 200.000 liter olie en 31 containers met gif verloren. Het schip is, ondanks de waarschuwing voor de cycloon, toch uitgevaren en in enorm noodweer met 9 meter hoge golven is de lading gaan schuiven en overboord gegaan.

De beelden op het nieuws zijn vreselijk: olie in het water, bijna heel Moreton Island zit onder de olie. Zelfs de stranden aan de Sunshine Coast (hier ongeveer een uur vandaan) zitten onder de olie. De eerste paar dagen zei de EPA (Environmental Protection Agency) dat er niet zoveel aan de hand was, maar ze hebben hun verwachting al snel bij moeten stellen. Het is de ergste milieuramp ooit en niemand kan echt zeggen wat de effecten zijn voor het leven in het water (de dolfijnen, schildpadden, vis etc). Er wordt nu eindelijk met man en macht gewerkt op de stranden olievrij te maken, maar ook dit heeft een paar dagen geduurd

Men verwacht nu dat de migratie van de walvissen, wat in juni start, serieus last krijgt van de olie. De containers met gif zijn ook nog steeds niet gevonden, en dat is zeer verontrustend. Als die lek gaan is de ramp helemaal niet te overzien.

Mijn hart breekt bij het horen van het nieuws en het zien van de beelden. Wie weet wanneer we ooit weer kunnen genieten van een duik in Moreton Bay en van het geweldige onderwaterleven. Het ergste is nog dat veel stranden waar schildpadden hun eieren hebben gelegd, onder de olie zitten. De eieren staan op het punt om uit te komen, dus die schildpadjes zijn eigenlijk ten dode opgeschreven. Ze krijgen het nl. nooit voor elkaar om door de olie naar de oppervlakte te komen en dan naar zee te gaan. Ook zijn er al aardig wat pelikanen en een aantal schildpadden gered die onder de olie zitten. Ze worden naar dierenziekenhuizen gebracht waar ze hopelijk schoongemaakt kunnen worden.

Helaas doet de regering nauwelijks iets, alleen maar de mensen proberen te laten geloven dat het allemaal wel mee valt. Als dat echt zo is, waarom mag dan niemand het water in omdat het te giftig is voor mensen? Als het al giftig is voor ons, hoe moet het onderwaterleven er dan aan toe zijn? Ik kan de laksheid gewoon niet geloven, ben echt woedend

Volgende week worden er verkiezingen gehouden in Queensland. En de olieramp wordt nu volledig uitgebuit in de campagnes. Anna Bligh, de huidige premier en leider van de ALP (de Australian Labour Party - de Australische PVDA) en Lawrence Springborg, de leider van de LNP (Liberal National Party - de conservatieven) beschuldigen elkaar voor van alles maar ondertussen doen ze verder niets. Erg verontrustend.

De cycloon, die deze ramp mede heeft veroorzaakt, is inmiddels gereduceerd tot een lagedruk gebied en trekt nu weer richting Noord-Queensland.

Hier een paar fotos van de ramp: