dinsdag 7 september 2010

Eindelijk

by Carola

Aan het eind van de middag krijg ik het verlossende emailtje van onze hypotheekadviseur: na lang beraad heeft de bank eindelijk de definitieve goedkeuring gegeven voor de hypotheek! Wat een opluchting, dat betekent dat we met een gerust hart de 10% aanbetaling kunnen doen op vrijdag! Het zal nog wel even duren voordat we het geld hebben, maar gelukkig hebben we genoeg gespaard om de aanbetaling voor te schieten.

Ik laat het gelijk aan onze solicitor weten, en zet via internet bankieren het bedrag klaar wat we vrijdag moeten betalen.

Helaas hebben we inmiddels wel wat issues met de bouwer. Zij hebben ons nl. vorige week een voorbeeldcontract opgestuurd en daarin staat dat het contract niet onder voorbehoud van financiering is. Daar hebben wij behoorlijk wat moeite mee. We hebben inmiddels wel voor zowel de kavel als het huis een voorlopige goedkeuring gekregen van de bank, maar dat zegt niet dat we dat geld ook daadwerkelijk krijgen. Die voorlopige goedkeuring betekent dat we de 2-wekelijkse betalingen kunnen doen. Maar om een definitieve goedkeuring voor het huis te krijgen, heeft de bank de goedgekeurde bouwplannen en een fixed-price contract nodig (wat in onze ogen logisch is).

Helaas heeft Metricon een ander idee. Zij willen nl. dat we het contract tekenen en 5% aanbetalen, zodat ze daarna de bouwplannen naar Council kunnen sturen voor goedkeuring. Dat moet volgens hun dan dus maar gebeuren voordat we de financiering rond hebben. Kortom een erg lastige situatie.

Ik vraag advies aan onze solicitor en zij stelt dat het heel normaal is om een contract onder voorbehoud van financiering te tekenen en dat we dat dus gewoon kunnen vragen. Wij vinden het ook heel vreemd van de bouwer. Je koopt toch ook niet een huis zonder dat je die clausule in het contract zet? Maar goed, we vragen het aan de bouwer en nu moeten we maar even hun reactie afwachten.

Maar goed, we kunnen in ieder geval de kavel kopen! Heel goed nieuws.