donderdag 9 december 2010

Australische Health Insurance

by Carola

Nu ik ingeboekt ben voor een operatie, maak ik echt kennis met het Australische Health Insurance systeem. Ik was al een klein beetje gewend aan het feit dat we de bezoekjes aan de huisarts/specialisten en tandarts moesten betalen, en dat we ongeveer de helft van Medicare (zegmaar het ziekenfonds) terug krijgen, maar voor een operatie geldt dat blijkbaar ook.

Gistermiddag kreeg ik een offerte van de chirurg voor de operatie. Echt heel bizar, en confronterend: zo'n $2000! En dat is alleen voor de operatie zelf, nog geen zaal, anaesthecie etc. In de offerte staat ook hoeveel ik terugkrijg van Medicare en onze private health insurance: $800. Dat betekent dat we dus nog zo'n $1200 even zelf moeten betalen. Echt bizar, waarvoor zijn we dan verzekerd.

Ik ga dus maar even langs een filiaal van onze verzekeraar, kijken of ze het me uit kunnen leggen. Het blijkt dat Medicare en onze verzekering alleen een standaardbedrag volledig vergoed. Maar artsen kunnen vragen wat ze willen, en blijkbaar is mijn chirurg dus iets duurder. Ik hoor ook dat ik zelf m'n arts mag kiezen, en dat ik via hun website kan zoeken naar een arts die alleen het standaardtarief vraagt. Dat had ik eerder moeten weten. Maar ze laat me wel weten dat de kijkoperatie wel redelijk specialistenwerk is, wat waarschijnlijk niemand van de standaardlijst doet. Gelukkig blijken de kosten van het ziekenhuis (bed, operatiezaal, medicijnen die ik meekrijg) wel volledig vergoed te worden, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. De rekening van de anaesthecist zal wel hetzelfde gaan als de chirurg, dus ik ben benieuwd hoeveel dat gaat worden.

Wanneer ik 's avonds thuis kom, ligt de offerte van de anaesthecist op me te wachten: $1200, waarvan ruim $300 vergoed wordt door Medicare en onze verzekering, dus nog eens $900 wat we zelf moeten betalen.

Ik begrijp nu opeens waarom mensen ervoor kiezen om maar geen operatie te doen, aangezien ze het gewoon niet kunnen betalen. Dat is wel iets waar we heel erg aan moeten wennen.

Maar er is ook goed nieuws: de bank heeft onze hypotheekaanvraag voorlopig goedgekeurd. Ze gaan begin komende week een valuation van ons huis en grond doen, om te kijken of die waarde overeenkomt met wat we willen lenen, en dan zouden we aan het eind van die week de unconditional approval moeten hebben.