dinsdag 11 januari 2011

Brisbane on floodalert

by Carola

Rond een uur of 10 klinkt op het werk het evacuatie alarm: iedereen wordt verzocht z'n auto uit de parkeergarage onder het gebouw weg te halen, omdat de parkeergarage dichtgaat in verband met overstromingsgevaar. Verder wordt iedereen verzocht op tijd weg te gaan, in verband met grote problemen met het openbaar vervoer die verwacht worden. Morgen is het gebouw zeer waarschijnlijk dicht, dus iedereen wordt verzocht niet naar kantoor te komen.

Het is echt net alsof we in een hele slechte Amerikaanse film zitten! We hadden al wel op internet gezien dat ons gebouw in een gebied zit wat zeer waarschijnlijk een dezer dagen onder water komt te staan, maar het komt nu wel heel erg dichtbij.

Rond lunchtijd ga ik proberen thuis te komen. Het is echt een gekkenhuis in de stad, iedereen probeert weg te komen. Na 1,5 uur ben ik thuis, een ritje wat normaal 25 minuten duurt.

Eenmaal thuis is er op tv niets anders dan nieuws. Het niveau van de Brisbane rivier zal vandaag op 3 meter liggen, wat voor matige overstromingen zorgt, maar vanaf morgen wordt het een stuk dramatischer; morgen zal het op ongeveer 5.5 meter liggen en vrijdag nog hoger. Dat betekent dat het gebouw waarin ik werk zeker onder water komt te staan. Ik werk zelf op de 19e verdieping, maar niemand zal het gebouw in kunnen.

Sas krijgt ook te horen dat hij morgen niet op het werk kan komen, wat vervelend ;) Maar goed, het is echt ongelooflijk. Ik ben zo blij dat wij op een heuvel wonen en dat wij zelf dus geen last hebben van overstromingen.

De Wivenhoe dam (die Brisbane van overstromingen moet behoeden) staat op dit moment op 176%. Wanneer het 200% vol is, zal de dam overstromen en is de ramp niet te overzien. Maar met de hoeveelheid water die op dit moment in de dam stroomt, zal die 200% binnen 1,5 dag bereikt zijn. Het worden dus hele spannende dagen.

's Avonds krijg ik een sms-je van m'n baas dat we niet eens thuis kunnen werken, aangezien de stroom morgenochtend volledig wordt afgesloten in het kantoorgebouw, waardoor we ook niet vanuit huis op het netwerk kunnen. Verder staat de Wivenhoe dam nu op 193%, dus nog 7% van het absolute maximum. Het is niet voor te stellen hoe snel die dam zo snel vol heeft kunnen lopen.