zaterdag 15 januari 2011

Langzaam wordt alles weer normaal

by Carola

Gisteren zijn een groot aantal wegen weer opengegaan, wat er hopelijk voor zorgt dat de supermarkten weer een beetje weer aangevuld kunnen worden.

In de loop van de ochtend gaan we even wat boodschappen halen. Er is nog steeds nauwelijks verse groente en fruit te krijgen, maar ze hebben wel sla en wat fruit. Verder is melk voor onbepaalde tijd niet te krijgen, aangezien de melkfabriek gesloten is door de overstromingen. Ondanks dat vinden we zo goed als alle dingen die we nodig hebben. Het is ook weer redelijk normaal in de supermarkt, gewoon rustig als normaal en niet zo hectisch als van de week.

Een van de dingen die ons wel opvalt is dat de benzinestations bij ons in de buurt geen benzine meer hebben. De haven is dicht, vanwege al het afval wat de rivier daar heeft gedumpt, en dus kan er nergens benzine vandaan gehaald worden. Hopelijk komt dat snel weer in orde. We hebben gelukkig nog een halfvolle tank, dus genoeg voor de ritjes naar de supermarkt en naar het werk.

We zouden ook heel graag even willen kijken hoe ons stuk land er bij ligt. Maar het is zo'n enorme chaos om daar te komen, aangezien die wijk 3-4 dagen volledig afgesloten is geweest van de buitenwereld. De enige aanvoerweg was onder water gelopen, dus mensen hebben daar geen eten en water gehad. Nu beginnen er grote hoeveelheden voedsel en andere materialen aan te komen, en natuurlijk de schoonmaakploegen. Dat is wel iets wat we in ons achterhoofd moeten houden wanneer we daar wonen. Wanneer er slecht weer wordt voorspeld, moeten we ervoor zorgen dat we meer dan genoeg water en voedsel in huis hebben, omdat we bij een ernstige overstroming niet bij de supermarkt kunnen komen, en eigenlijk geisoleerd zijn.

Het is nog niet zeker of ik maandag weer aan het werk kan. De liften van het gebouw werken niet door de overstromingen, en ze weten niet zeker of die maandag weer werken. Het wordt nog spannend dus. Sas moet wel weer aan de slag kunnen, hij is druk aan het kijken hoe hij naar zijn werk kan komen. Het liefst wil hij fietsen, maar het lijkt er op dat de fietspaden nog niet open zijn, en waarschijnlijk heel erg beschadigd zijn.