zondag 30 januari 2011

Na de overstromingen komen de cyclonen...

by Carola

Na alle overstromingen, moeten we ons nu klaarmaken voor cyclonen: Anthony is onderweg naar noord Queensland en zal vanavond aan land komen bij Townsville als een categorie 2. Het wordt verwacht dat die veel regen met zich mee zal brengen, dus de bevolking daar maakt zich klaar voor overstromingen, stroomuitval en erger.

Aan de andere kant van Australie dreigde Bianca Perth te bereiken, maar het lijkt er nu op dat ze ten zuiden van Perth aan land zal komen. Gelukkig is ze in kracht afgenomen, maar toch wordt er nog steeds aanzienlijke schade verwacht.

De volgende mogelijke cycloon is echter een stuk vervelender. Op dit moment is het nog een lagedruk gebied bij Fiji, maar de verwachting is dat het snel in een cycloon zal vormen, die mogelijk een categorie 4 wordt (categorie 5 is de krachtigste). De verwachting is dat die in een redelijk rechte baan naar Queensland trekt, wat betekent dat die tussen Bundaberg en Gladstone aan land komt. Dat is maar een paar honderd kilometer hier vandaan, dichtbij voor zo'n krachtige cycloon. Op dit moment verwacht men dat die donderdag aan land komt. Ook deze cycloon zal heel veel regen met zich meebrengen, en dus weer overstromingen.

We zien nu al dat de zee heel erg onrustig is, er staat een krachtige wind en er is een 2-3 swell. Sas zou eigenlijk gisteren en vandaag het laatste weekend van een open water cursus moeten draaien, voor de studenten die door de overstromingen niet hun cursus eerder in januari kunnen afronden. Ook dit weekend zijn alle duiken geannuleerd, het is gewoon te gevaarlijk op het water.