zondag 9 januari 2011

Zachtjes loopt de regen de slaapkamer binnen

by Carola

Het regent, en het regent heel erg hard. De overstromingen komen steeds dichterbij, nu al staat de stad Maryborough (zo'n 260km ten noorden van Brisbane) onder water en Gympie (zo'n 170km ten noorden van Brisbane) is al bijna afgesloten van de rest van de wereld door de enorme hoeveelheid water.

Hier in Brisbane worden we ook gewaarschuwd voor overstromingen, alleen gelukkig lang niet zo erg als wat je op tv ziet. Het ergste wat hier kan gebeuren is dat de bus niet z'n hele route kan rijden. Een gedeelte van m'n busroute gaat nl door heel laaggelegen straten die sowieso al snel onder water staan. Wij wonen gelukkig hoog, dus ons huis zal niet zo snel onder water komen te staan.

De enorme hoeveelheid regen begint alleen wel voor wat ongemakken te zorgen: zo loopt het water in kleine stroompjes over onze slaapkamermuur. Niet zo fijn, zeker niet omdat het de muur is waar het bed tegenaan staat. Die heeft Sas dus maar even van de muur afgehaald. Dus morgen maar even de property manager bellen, zodat die kan regelen dat het opgelost wordt. Gelukkig is dat het enige probleem, het stelt niets voor vergeleken met wat al die mensen in Maryborough etc meemaken waar hele huizen onder water staan.

Voor de komende dagen wordt er nog veel meer regen voorspeld, ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Er wordt gezegd dat deze hoeveelheid regen net zo erg is als in 1974, toen de CBD onder water kwam te staan. We hebben nu een dam die dat voorkomt, maar die is nu meer dan vol. De sluizen staan open om water weg te laten lopen, wat er voor zorgt dat de Brisbane rivier heel veel water te verwerken krijgt. Dat kan wel voor wat wateroverlast in de stad zorgen, zo zal het fietspad langs de rivier op een aantal plekken onder een flinke laag water komen te staan.

Het is echt ongelooflijk, zeker omdat er drie jaar geleden toen wij hier kwamen nog een droogte was, en de dammen maar voor 14% gevuld waren. Nu zijn alle dammen overvol, en kunnen we voorlopig wel vooruit met het water.