woensdag 9 januari 2013

Bosbranden

by Carola

De dreiging van bosbranden komt steeds dichterbij. Op dit moment woeden 3 branden ten noorden van Brisbane, waaronder een enorme brand op Bribie Island (zo'n 95 km van ons vandaan).  Dat lijkt ver weg, maar door de harde wind hebben we hier ontzettende last van de rook, zo erg dat je het zelfs proeft in je keel.

Maar dat is niet het ergste.  Doordat de hittegolf in combinatie met een zeer lage vochtigheid (soms zelfs maar 10-20%) en een harde wind voorlopig nog aanhoudt, loopt ook heel Queensland gevaar. Op dit moment woeden er 22 bosbranden in heel Queensland, maar dat aantal zal vast nog wel toenemen. Het ergste is dat de vreselijke brand op Bribie zeer waarschijnlijk aangestoken is. Dat is toch niet normaal?

In de rest van Australie is het nog steeds heel erg slecht. Er woeden zoveel bosbranden in Victoria, New South Wales, South Australia en nog steeds in Tasmanie, het lijkt wel of bijna heel Australie in de fik staat.

Er bestaat een hele reeele kans dat wij ook te maken krijgen met bosbranden. We wonen in een redelijk groen gebied, perfect voor een grote brand. Hopelijk komt het niet zo ver, maar ik begin toch wel een beetje nerveus te worden. Wat moet je in vredesnaam doen als zoiets gebeurt? Ik heb geen flauw idee. Ik denk dat we weinig kunnen doen, zeker als het gebeurt als we op kantoor zitten ver van ons huis vandaan. Ik hoop maar dat het niet zover komt....

Ondertussen blijven we maar hopen op regen. Deze tijd van het jaar is normaal de regentijd, maar we hebben nog geen druppel gehad. Dat was de afgelopen 2 jaar wel anders. Twee jaar geleden hadden we te maken met enorme overstromingen in Brisbane, en konden Sas en ik lange tijd niet naar kantoor omdat alles onder water stond. Vorig jaar was het redelijk normaal, het meest spannende moment was toen de watertank overstroomde en daar waren we eigenlijk blij mee :) Nu is de watertank zo goed als leeg.

Klik op de link hier voor een kaartje van South East Queensland en een meest recente lijst van gemelde branden