dinsdag 8 januari 2013

Hittegolf in Australie

by Carola

Het is heet in Australie, heel erg heet op sommige plekken. Dat in combinatie met een harde wind en een kurkdroge lucht zorgt voor een van de ergste dingen die een Australische zomer kan veroorzaken: verwoestende bosbranden.

Er zijn al veel bosbranden geweest, ook hier bij ons in de buurt. Maar afgelopen vrijdag brak de hel los in Tasmanie: een stadje is volledig verwoest door een zee van vuur, veel mensen zijn nog steeds vermist en zoveel mensen zijn gewoonweg alles kwijtgeraakt in de vuurzee.

En nu de hittegolf zich verspreidt over het land, zijn ook de staten Victoria, New South Wales en South Australia aan de beurt. Emergency Services in New South Wales verwachten verwoestende bosbranden en hebben zelfs al mensen gewaarschuwd dat ze nu al uit hun huizen moeten, ter preventie. Op televisie zie je niets anders, en ik kan me niet voorstellen hoe eng dat moet zijn. Ik krijg al de rillingen als ik het op tv zie. Het moet echt een van de ergste dingen zijn die je kan meemaken in je leven..

In Queensland is het relatief rustig. In het westen is het erg heet. Een plaatsje (Birdsville) heeft nu al meer dan 6 dagen achter elkaar temperaturen van meer dan 45 graden gemeten. Het ligt echt in de middle of nowhere, geen water in de buurt. Vreselijk. Maar tot op heden is dat het enige, gelukkig lopen ze nog geen gevaar voor de branden.

Hier dichter in de buurt is het relatief koel. Er woedde gisteren wel een brand op Bribie Island (weet niet of het al geblust is), maar dat is het wel tot nu toe. Het is hier eigenlijk wel lekker, een graad of 30, met een lekker briesje.

Maar morgen gaat dat veranderen. De weersverwachting is dat de hittegolf morgen Brisbane bereikt en het zal ongeveer 37 graden worden in de stad. Aangezien wij ten westen van de stad wonen, zal het hier wel wat warmer worden. Daarna wordt het een paar dagen koeler (33 graden) voordat het weer opwarmt naar minimaal 35 graden. Voor het eerst in een lange tijd ben ik blij dat we morgen moeten werken en de hele dag in de airco mogen zitten.

Voorlopig zit er geen druppel regen aan te komen, dus het bosbrand gevaar blijft. Zeker omdat er best een aardige wind staat. Ik ben wel heel blij dat we hier wonen, in het relatief saaie Brisbane.  Het wordt hier wel warm, en hier gebeuren ook wel af en toe natuurrampen, maar het is echt niets vergeleken met Melbourne of Adelaide.

Lees hier  een krantenartikel van vandaag uit de Courier Mail over de hittegolf.