zondag 27 januari 2013

Na de zon, komt regen.. heel erg veel regen

by Carola

Na een paar maanden zonder regen, met heel veel zon en warme dagen is nu toch echt het regenseizoen aangebroken. Beetje later dan normaal, en het is in alle hevigheid losgebarsten.

Het begon afgelopen week met tropical cyclone Oswald die enorme schade en heel veel overstromingen veroorzaakte in noord Queensland. De Bruce Highway, de enige snelweg van Brisbane naar Cairns werd al snel afgesloten rond Cairns en Mackay.

De cyclone zwakte af tot een enorm lage drukgebied en trok verder naar het zuiden. Begin van de week kwam de ex-cyclone samen met een ander lage drukgebied in de Coral Sea en samen begonnen ze de verwoestende reis zuidwaarts.

Al snel werd duidelijk dat ook Brisbane niet gespaard zou blijven. En vanaf vrijdag werd het echt. Steden als Rockhampton en Gladstone zijn zwaar geraakt, enorme overstromingen en zelfs kleine tornado's komen voor. Het doet veel mensen aan de zware overstromingen van 2011 denken, en langzaam beginnen mensen in paniek te raken.

Het grote verschil is dat we al een paar maanden geen druppel regen hebben gehad, en dat de grond krukdroog is. Dat betekent dat de grond heel veel regen op kan nemen voordat het verzadigd is. Dat was in 2011 niet zo, toen was de grond al meer dan verzadigd voordat de regen kwam.

Gisteravond was op het nieuws dat Bargara, een klein plaatsje bij Bundaberg zo'n 400 km ten noorden van Brisbane geraakt was door een flinke tornado. Het plaatsje heeft enorme schade opgelopen, gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers.

En nu is het in Brisbane aangekomen. Vanaf vrijdag regent het al en het gaat steeds harder regenen. De regenwatertank die vrijdag nog leeg was, liep vanochtend al over (dat is 5000 liter in nog geen 2 dagen!). En voor vandaag verwachten ze 500mm(!) regen in combinatie met een verwoestende wind. Ik blijf dus maar zoveel mogelijk thuis.

Helaas heeft Sas dit weekend een rescue course. Gisteren was hij gewoon in Brisbane in een zwembad, maar vandaag moest hij naar Southport (Gold Coast) voor de scenario's. Ik vind dat helemaal niet fijn, het is een flink stuk rijden en ik vind dat echt heel erg onverstandig met deze weersverwachting. Je zou denken dat risk management een onderdeel is van de cursus, maar goed...Ik hoop maar dat het vanavond iets minder is en dat de weg nog gewoon begaanbaar is zodat ik hem op kan halen en we thuis kunnen komen. De weg naar de duikshop ligt nl. op sommige stukken heel laag en loopt makkelijk onder water. We zullen het wel zien.

Maar eindelijk is de regen gearriveerd, we hadden het heel hard nodig. Het gras begint zowaar weer groen te worden, het was nl. heel erg bruin/geel geworden. De watertank is vol, dus ik kan zonder schuldgevoel de was doen. Ondanks dat we geen water restricties meer hebben, ben ik me nog steeds heel erg bewust van de hoeveelheid water wat we gebruiken.

Het meest bizarre is dat de ene helft van Queensland enorme wateroverlast heeft, terwijl de andere helft nog steeds kurkdroog is. Daar gelden nog steeds waarschuwingen voor bosbranden. Echt heel extreem, maar dat is het weer hier in Australie.